Scharnieren smeren

De groep staat in een kring. U kunt ter inleiding iets vertellen over de opbouw van het lichaam: de botten die stevigheid geven, de spieren die zorgen voor het buig- en strekwerk en de gewrichten die als scharnieren het bewegen mogelijk maken. Dit spel is gericht op het bewegen van de gewrichten.

Laat de kinderen in een kring op de grond gaan zitten. De gewrichten komen één voor één , van boven naar beneden aan bod We beginnen bij het hoofd: "laat langzaam je hoofd naar voren vallen en beweeg het langzaam rond over de rechterschouder, achter en over de linkerschouder weer naar voren en zet tenslotte je hoofd weer recht op je romp. Daarna gaan we naar de schouders; trek de schouders flink naar achteren, omhoog, naar voren en weer omlaag".
Laat de kinderen de schouders even doorbewegen. "Dan gaan we naar de armen, handen en vingers. Strek de handen opzij en maak kleine draaibewegingen met alle gewrichten. Aangekomen bij de heupen probeer je uit, welke bewegingen gemaakt kunnen worden vanuit je middel. Bijvoorbeeld rondjes draaien of bekken te kantelen".
Werk zo verder naar de benen. "Schud de benen lekker even los". "Als laatste gaan we naar de tenen, probeer eens wat er allemaal met je tenen gedaan kan worden. Wijd spreiden, alleen de grote teen bewegen etc."

Opmerking: deze oefeningen kunnen vereenvoudigd, ook bij de tafel gedaan worden.

 

klik hier voor de Flash versie van deze website  Help | Over deze site | Links | Contact