Inrichten van een actief schoolplein
Eén van de manieren om uw schoolplein actief, overzichtelijk en veilig te maken is het plein op te delen in verschillende zones en deze te markeren. U deelt uw plein bijvoorbeeld op in een:
- sport- en competitie zone
- multi-activiteitenzone
- chill out zone
Let er bij het inrichten van het schoolplein op dat er een goede balans ontstaat tussen activiteiten die geschikt zijn voor onder- , midden- en bovenbouw. Hetzelfde geld voor activiteiten die vooral bij jongens of bij meisjes favoriet zijn.
Wilt u hulp bij het inrichten van uw speelplein kijk dan op: www.zoneparc.nl
Tips:
- Sla alle bijbehorende materialen op in een materiaalhok.
- Sluit het materiaalhok af en open het alleen tijdens de pauzes.
- Laat de leer- of overblijfkracht de materialen uitgeven.
- Controleer na iedere pauze of alle materialen retour zijn gekomen.
Sport- en competitiezone
In deze zone kunnen de kinderen sporten zoals voetbal, basketbal, volleybal, hockey en tennis beoefenen. Markeer voor iedere sport een veld en schaf de bijbehorende materialen aan. Kijk voor regels en benodigdheden bij balspellen.
Tips:
- Inventariseer bij de kinderen naar welke sporten de voorkeur uit gaat.
- Maak een roulatierooster waarin staat welke groepen wanneer aan de beurt zijn voor een bepaalde sport.
- Maak wanneer er niet voldoende ruimte is op het plein voor alle sporten tegelijkertijd een roulatierooster voor de verschillende sporten.
Multi-activiteiten zone
In deze zone kunnen de speeltoestellen geplaatst worden. Voor voorbeelden van speeltoestellen en hun functies zie het onderdeel ‘speeltoestellen’ . Ook passen in deze zone de hinkelbanen en andere actieve spelletjes die met verf op het plein geschilderd kunnen worden (zoals b.v. twister en het alfabetspel). Ook touwtje te springen, elastieken, knikkeren, skaten en steltlopen kunnen in deze zone plaatsvinden.
Tips:
Chill out zone
In deze zone is er ruimte voor bijvoorbeeld een zandbak, bankjes, of een mens erger je niet- of schaak- en damspel. Hier kunnen ook de pokeymon-, en voetbalkaartjes en de diddelkaartjes geruild worden.
Tips:
- Inventariseer bij de kinderen over welke faciliteiten zij graag zouden beschikken.
Bekijk welke wensen haalbaar zijn (financiën en ruimte).